Skillnaden mellan självförtroende och självkänsla

Det kan vara svårt att förstå skillnaden mellan självförtroende och självkänsla. Ska vi vara ärliga så kan dessa två begrepp egentligen betyda samma sak i vissa sammanhang. Men det finns ändå några skillnader som kan vara bra att hålla koll på om du vill bli ditt bästa jag. Vi tror också att om det ena ökar eller minskar, så gör även det andra det.

Inget av dessa begrepp är dock statiskt. Utan de förändras och kan vara olika från dag till dag. Det beror helt enkelt på hur väl du har jobbat med dessa och vad det är för situation som du är i. Det är också okej att det ena, eller båda, tar lite längre tid än vanligt att bearbeta ibland - vi är ju bara människor.

Image
Image

Självförtroende

Kort och gott så är självförtroende dina tankar om dig själv i saker du ska göra eller prestera. Det kan handla om uppgifter i skolan, projekt på jobbet eller i en sport som du utövar. Om du känner dig säker och trygg när du utövar någonting så har du ett bra självförtroende i det. Men det betyder inte att du har bra självförtroende i allt du gör här i livet.

Självkänsla

Logiskt nog handlar självkänsla om hur bra du känner dig själv. Här kommer förmågan att prioritera dina känslor och önskningar in. Även din integritet påverkas av din självkänsla. När du vet hur du reagerar i olika situationer, kan stoppa dig själv när jobbiga tankar kommer och så vidare har du en bra självkänsla.

Image